Pictogrammen

Pictogrammen

gymmenMet pictogrammen ofwel pictomagneten geeft u de geplande activiteiten weer in beeld en tekst. De picto’s zijn ook zonder te kunnen lezen te gebruiken.

Onze pictogrammen zijn zwarte pentekeningen op een witte ondergrond. Ze zijn neutraal en bevatten geen afleidende dieren- of tekenfilmfiguren. Hierdoor zijn ze breed in te zetten. Er zijn pictogrammen van alledaagse activiteiten voor alle leeftijden: van jonge kinderen t/m senioren.

Deze pictomagneten bevestigt u op de gekleurde vlakken of direct op bord of muur. De magneten kunt u heel eenvoudig bevestigen en weer verwijderen.

De pictomagneten zijn kleurecht en steeds opnieuw te gebruiken. Het magnetisme van de kleurenset en pictomagneten blijft hetzelfde over de jaren heen! De hechting op het magneetbord blijft dus uitstekend. Hierdoor kan een plansysteem bij gewoon gebruik jarenlang meegaan!

De magnetische pictogrammen voor het dagritmesysteem zijn verkrijgbaar in 3×3 cm en 5×5 cm.
Suggesties voor pictogrammen of vragen? Wij horen het graag!!

Personaliseren en duidelijkheid scheppen

Rood kruis

Is een activiteit voorbij, dan kan deze naar wens op het bord blijven, eraf worden gepakt, of met een ‘rood kruis’ worden gemarkeerd als afgerond.

Het kan heel fijn zijn om geplande activiteiten te kunnen afsluiten wanneer deze zijn afgerond. De activiteit verdwijnt met een rood kruis erop niet ‘zomaar’ van het bord, maar blijft zichtbaar. U kunt naar wens meer kruizen bestellen.

Een rood kruis is ook perfect te gebruiken om een geannuleerde activiteit aan te geven. Er ontstaat dan geen onduidelijkheid over een vaste, maar afgezegde activiteit, die normaal gesproken altijd op die dag plaatsvindt.

Voorbeeld: het wekelijks terugkerende sportmoment op de weekplanning valt uit, vanwege een andere activiteit, ziekte of vakantie. Door het plaatsen van een rood kruis op de activiteit verdwijnt deze niet zomaar, maar alleen deze week. Dit levert begrip op in plaats van onduidelijkheid, verwarring of zelfs paniek. De bekende activiteit is niet zomaar verdwenen.

Goed gedaan

Veel kinderen, maar ook volwassenen zijn erg gevoelig voor complimenten en horen graag dat iets goed is gedaan. Met ‘goed gedaan’ pictomagneten kunnen complimenten worden uitgedeeld.

Roze sterren

‘Roze sterren’ zijn net als de ‘goed gedaan’ pictomagneet te gebruiken als beloningsmagneet of als onderdeel van een beloningssysteem. De beloningsmagneet is stervormig uitgesneden.

Blanco magneten

Als een pictogram niet in onze collectie aanwezig is kunt u zelf een pictogram tekenen. De blanco magneten zijn met een beschermende laag afgewerkt, dus als u een whiteboard stift gebruikt kunt u deze magneet steeds opnieuw beschrijven en weer uitwissen.

Wilt u blijvend tekst of een tekening aanbrengen op een magneet? Gebruik dan een permanente markeerstift. De afbeelding of tekst wordt dan niet per ongeluk gewist. Wanneer u een permanent marker of DVD-stift gebruikt, dan kunt u de afbeelding of tekst uiteraard niet meer wissen.

Zelfklevende magneten

Foto’s of andere afbeeldingen kunnen aanvullend worden gebruikt om het plansysteem eigen te maken en nog duidelijker.

Op magneten met een zelfklevende laag bevestigt u foto’s van personen, voorwerpen, activiteiten of locaties. Denk ook aan foto’s van de kinderen, papa en mama, opa en oma, de oppas, begeleiding, leerkrachten, het huisdier, de thuiszorg, de tandarts, de koffiepot, de tandenborstel, het zwembad, de gymzaal, het restaurant, de dagbestedingslocatie enzovoorts.

Enkele voorbeelden uit de praktijk.

Foto’s in plaats van symbolen

Als pictogrammen (nog) niet worden begrepen, is het mogelijk dat foto’s wel duidelijkheid geven. Een op foto’s gebaseerd plansysteem kan ook als basis-systeem worden ingezet. De magneten met zelfklevende laag zijn hier zeer geschikt voor.

 

Huishoudelijke taken

Taken in huis zijn te trainen en soms te automatiseren. Voorbeelden van picto’s zijn onder andere: afwassen, bed opmaken, bed verschonen, dweilen, planten water geven, tafel dekken, vaatwasser inruimen, vaatwasser uitruimen en vegen.

Als de taak is ingesleten in het leefpatroon, is de pictomagneet soms blijvend van het bord te verwijderen. De picto’s zijn ook te gebruiken als terugkerend extra geheugensteuntje.

Sporten

Maak het planbord aantrekkelijk en herkenbaar met pictomagneten van veelvoorkomende sportactiviteiten, zoals o.a. ballet, dansen, gymmen, hockey, judo, trampoline springen, turnen, voetbal en zwemmen.

Pictogrammen voor vandaag, gisteren en morgen

Deze pictogrammen zijn in aanvulling op het systeem ontwikkeld. Vandaag helpt om de dag van vandaag aan te geven op het bord. Gisteren en morgen zijn om deze begrippen inzichtelijk te maken.

Klokken

Voor het aangeven van tijd zijn er pictomagneten met klokken erop voorgedrukt. Niet iedereen kan goed overweg met het concept tijd of kan tijd lezen. Daarom zijn er analoge en digitale klokken.

Het gebruik van tijd kan meer inzicht geven en overgangen van de ene activiteit naar de andere vergemakkelijken.

1 Set bestaat uit 9 klokken.

Uitwisbaar of juist niet?

De pictomagneten zijn gecoat met een speciale beschermlaag om beschrijven en wissen mogelijk te maken.

Beschrijf de klokken naar wens met een whiteboardstift. Let op: De laklaag is niet geschikt voor stiften met inkt van het merk BIC! U kunt de tijd steeds naar wens aanpassen. Gebruikt u vaste tijden dan kunt u een permanent stift of DVD-marker gebruiken. De inkt wordt zo nooit per ongeluk gewist.

De speciale beschermlaag kan door intensief gebruik verslechteren. Na verloop van tijd kan de inkt moeilijker te verwijderen zijn. Met speciale whiteboard reinigingsmiddelen gaat het uitwissen vaak gemakkelijker.

Gedrag

Wij hebben diverse magneten voor het stimuleren van positief gedrag, zoals excuus aanbieden, eerst denken dan doen en beurt afwachten. Dit ter bevordering en/of aanleren van positief gewenst gedrag.

Opvoedkundig gezien werkt het stimuleren van positief gedrag namelijk beter dan het verbieden van negatief gedrag. Steeds verbieden zorgt voor een negatieve sfeer, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.

Op het planbord staat de pictogram die verwijst naar het gewenste of gevraagde gedrag. Zo hoeft er geen persoonlijke discussie/strijd te ontstaan. Dit draagt bij aan een goede sfeer en een betere communicatie en voorkomt ‘politieagentje spelen’.

De gedragspictogrammen zijn goed te gebruiken in combinatie met de ‘goed gedaan’ pictogrammen of in een beloningssysteem.

Een greep uit de collectie: aan tafel blijven, aardig zijn, alleen spelen, begroeten, beleefd zijn, beurt afwachten, eerst denken dan doen, excuus aanbieden, hand geven, hulp vragen, iemand aankijken, laten uitpraten, luisteren, mes en vork, netjes eten, opruimen, praten/gesprek, rusten, (samen) delen, samen spelen, stil zijn, stil zitten en wachten/geduld hebben.

 

Winkelen op categorie

Nieuw binnen

Bestsellers